İkinci El Lens Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

İlk aşamada bütçeniz önemli. Lenslerin fiyatları özellikle son zamanlarda oldukça artmış durumda. Kaldı li ikici el lenslerin fiyatları da sıfırlarına yakın hale geldi. Fotoğrafa gönül verdiyseniz elinizi cebinize atmanız gerekecek. Ayrıca her lensin ikinci elini bulmanız da mümkün olmayabiliyor. Yeni çıkmış ya da ülkemizde az kullanılanları.

Canon lensleri elde etmek daha kolaydır. Yeni lenslerin ikinci elini bulmanız ise imkansız gibi birşey. Nikon ürünleri de Canon kadar olmasa da bulunabiliyor, özellikle prime lensleri bulmak biraz zor, doğal olarak lens çıkış tarihinden sonra beklemek gerekli.

Satış yapan pek çok web sitesi mevcut. Bunların başında sahibinden.com geliyor. Buradan piyasayı da öğrenebilirsiniz.

İkinci el lens alırken nelere dikkat etmeli?

1- Kozmetik: Üzerindeki çizikleri dikkatlice inceleyin. Lenste darbe olup olmadığını kontrol edin. Bu esnasda kontrol etmeniz gereken kritik noktalardan birisi de lens yatağı (bayonetidir). Bayonetin hasarsız olması özellikle gövdeye bağlanan dijital kafaların temiz olması kıymetlidir.

2- Diyafram Kontrolü : Otofokus özelliği bulunan lenslerin diyaframı otomatik ayarlandığı için, diyafram ayarlarının doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Örneğin; diyafram açıklığı 2.8’den başlayan bir lensin, diyaframı 4’e ayarlanmış/gösterilmiş olabilir, aldanıp alımı onaylayabilirsiniz.

3- Odak Kayması (focus shift): Genelde kalibrasyonu bozulmuş lenslerde gözlenmektedir.  Diyaframı tam açık konuma getirerek, lensi odaklayarak bir portre ya da derinliği bulunan bir objenin fotoğrafını çekin.  Örneğin; portrede sadece göz bebeğini odaklanarak çekim yapın. Sonra; fotoğrafı bilgisayara aktararak Photoshop’da dosyayı açın. Photoshop’da zum ayarını yüzde yüze getirin ve gözün tam olarak odaklanıp odaklanmadığını kontrol edin. Göz tam olarak odaklanmayıp, burun ya da benzer noktalarda netlik var ise, lenste maalesef odak sıçrama problemi mevcuttur. Kalibrasyon ayarı, servis gerektireceği için, lensi iade etmeniz doğru bir yaklaşım olacaktır.

Hazır odaklama kontrolleri yaparken, lensin üzerindeki manuel ya da otomatik odaklama(oto-fokus) düğmelerinin doğru çalışıp çalışmadığını da kontrol edin. (Bazı makinelerde, otomatik ve manuel odaklama modu fotoğraf makinesinin gövdesinden (body’sinden) de ayarlanabilmektedir. )

4- Motor: Lensin otomatik odaklama (oto-fokus) motorunun sesini kontrol edin, huzursuz bir motor sesi kendini belli eder. Bazı otofokus lenslerin içerisinde motor bulunmaz, bu tür lensler tahriği makineden alırlar. İster motor barındırsın ister barındırmasın; lensi sallayın ve seslerden serbest hareket eden/yerinden(yuvasından) çıkmış parça bulunup bulunmadığını kontrol edin.

5- Filtre Yuvası: Filtre dişlerinin sağlam olup olmadığını kontrol edin. Filtreler genelde sıkışma yaptıkları için, önceki kullanımlarda hasar alma olasılıkları kuvvetlidir. Kontrol etmenin en iyi yöntemi; lense bir filtre takmaya çalışmaktan geçer. Filtre takma işlemini yaparken filtreyi yuvaya oturtmak için zorlamayın! Filtre dişleri hasar görmüş bir lens, sıkışmaya neden olduğundan; filtreyi çıkarmak için bir ustaya başvurmanız gerekebilir. Filtre lense takılıp çıkarılırken sorunsuz bir şekilde takılıp çıkarılabilmelidir.

6- Düğmeler: Lensin üzerinde varsa diğer düğmelerin görevlerini tam olarak yapıp yapmadıklarını kontrol edin ve test edin(VR, IS düğmeleri gibi).

7- Zum: Eğer satın almayı düşündüğünüz lens zum lens ise madde 3’ü zum sıçramalarında uygulayın. Mesela, 28mm, 35mm, 50mm, 85mm’ye(APS-C sensörlü makinelerde 18mm, 24mm, 34mm ve 55mm..) denk gelen noktalarda deneyin. Ayrıca zum hareketini sorunsuz gerçekleştirip gerçekleştirmediğini elle kontrol edin.