Makro Fotoğrafçılık Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Günümüzde pek çok fotoğrafçı, makro fotoğrafçılık nedir? merak ediyor ve küçük bitkilerin, hayvanların ve böceklerin makro fotoğraflarının nasıl çekileceğini bilmek istiyor. Makro fotoğrafçılık, özellikle yeni başlayanlar için her zaman kolay değildir. Doğru becerilerle, kendi arka bahçenizde bile harika görüntüler yakalayabileceksiniz. Buradaki önerileri tam olarak nasıl uygulayacağınızı öğrenecek ve kendiniz için çarpıcı makro fotoğraflar çekeceksiniz.

makro fotoğraf

Makro Fotoğrafçılık Nedir?

Makro fotoğrafçılık, böcekler ve çiçekler gibi şeyler de dahil olmak üzere küçük konuların yakın çekim fotoğrafçılığıdır. Konunuzu yeterince büyüttüğünüz sürece bir stüdyoda veya dış ortamda makro fotoğraflar çekebilirsiniz.

Resmi olarak, makro fotoğrafçılığın yalnızca “gerçek boyutta” veya daha fazla büyütülmüş küçük konuların fotoğraflarını çektiğinizde olduğunu duyabilirsiniz. Büyütmenin ve gerçek boyutun anlamını birazdan ele alacağım, ancak esasen bu, öznenizin kamera sensörünüzle aynı boyutta veya daha küçük olduğu ve çerçeveyi doldurduğu yerlerde fotoğraf çekmeniz gerektiği anlamına gelir. (Yani, kamera sensörünüz bir inç genişliğindeyse, 1 inç veya daha küçük bir şeyi fotoğraflıyor olacaksınız.)

Bu çok katı bir tanımdır ve sık sık fotoğrafçıların biraz daha büyük bir konu gösterse bile bir görüntüye “makro” dediğini duyarsınız. Aynısı, bu makaledeki çoğu bu teknik tanıma uymayan, ancak yine de yakın çekim fotoğraflar olan fotoğraflar için de geçerlidir.

Yeni Başlayanlar İçin Makro Fotoğrafçılığa Giriş

Makro çekim nasıl yapılır? İşte en önemli adımlar:

 Makro fotoğrafçılık terminolojisini anlayın.
 Doğru kamera ve lens ekipmanını seçin.
 Yeterli alan derinliği elde edin.
 İyi aydınlatılmış bir fotoğraf için kamera ve flaş ayarlarını seçin.
 Konunuzun en önemli kısmına odaklanın.
 Çeşitli böceklerin ortak davranışlarını öğrenin.
 Resminizi oluşturun ve çekin.

Yeterli alan derinliği elde etmek ve konunuzun en önemli kısmına odaklanmak gibi bunlardan bazılarını yapmak düşündüğünüzden daha zordur. Bununla birlikte, bu makro fotoğrafçılık eğitiminin geri kalanındaki ipuçları, nereden başlayacağınız konusunda size iyi bir fikir verecektir ve biraz pratik yaparak her şeyde ustalaşabilirsiniz.

Büyütme Nedir?

Makro fotoğrafçılıkta, nesnenizin kamera sensörünüzde ne kadar büyük veya küçük göründüğünü bilmek önemlidir. Bu sayıyı gerçek dünyadaki öznenizin boyutuyla karşılaştırmak size büyütme olarak bilinen bir değer verir.

Bu oran basitçe bire bir ise, konunuzun “gerçek boyutta” büyütmede olduğu söylenir. Örneğin, bir santimetre uzunluğundaki bir şeyi fotoğraflıyorsanız ve kamera sensörünüze tam olarak bir santimetre yansıtılıyorsa, gerçek boyuttadır (kamera sensörünüzün boyutundan bağımsız olarak).

DSLR’lerdeki ve aynasız kameralardaki tipik sensörler, yaklaşık 17 milimetre ile 36 milimetre arasında değişir. Dolayısıyla, 1 cm’lik bir konu, fotoğrafınızın önemli bir bölümünü kaplayarak karşılaştırıldığında oldukça büyük. Sonunda büyük bir baskı yaparsanız, bu küçük nesne çok büyük görünecektir – potansiyel olarak reklam panosu boyutunda!

Anlamayı ve karşılaştırmayı kolaylaştırmak için makro fotoğrafçılar her zaman “gerçek boyut” veya “yarı yaşam boyutu” demek yerine gerçek bir oran kullanır. Özellikle, yaşam boyutu 1:1 büyütmedir. Yarı ömür boyutu 1:2 büyütmedir. Yaşam boyutunun yaklaşık onda birine ulaştığınızda, muhtemelen artık yakın çekim veya makro fotoğrafçılık yapmıyorsunuz demektir.

İyi makro lensler 1:1 büyütmede çekim yapmanızı sağlar ve bazı özel seçenekler bundan daha fazlasını yapar. (Canon’un tamamen 5:1 veya 5x büyütmeye kadar giden bir makro fotoğrafçılık lensi var) Ancak, piyasadaki “makro” olarak adlandırılan diğer lensler yalnızca 1:2 veya daha az büyütmeye gidebilir. Şahsen benim tavsiyem, mümkün olduğunca fazla esneklik istiyorsanız en az 1:2 büyütmeye ve ideal olarak 1:1 büyütmeye gidebilen bir lens almanızdır.

Çalışma Mesafesi Nedir?

Çalışma mesafesi kolaydır: Lensinizin ön tarafı ile en yakındaki nesne arasındaki mesafedir. Çalışma mesafeniz çok küçükse, çok yakın olduğunuz için nesnenizi korkutabilir veya ışığı engelleyebilirsiniz. İdeal olarak, en iyi senaryo bunun iki katı veya daha fazlası olacak şekilde, 15 santimetre gibi bir çalışma mesafesi isteyeceksiniz.

Bir merceğin çalışma mesafesi 1:1 büyütmede en küçüktür, çünkü bu tür aşırı fotoğrafları çekmek için öznenize mümkün olduğunca yakın olmanız gerektiği açıktır. Ayrıca, daha uzun odak uzaklığına sahip lensler, daha orta odak uzaklığına sahip lenslerden daha fazla çalışma mesafesine sahiptir. Örneğin, Nikon 200mm f/4 ve Canon 180mm f/3.5, geniş çalışma mesafelerine sahip makro fotoğrafçılık lenslerinin iki örneğidir. Karşılaştırıldığında, Nikon 60mm f/2.8 makro lensin çalışma mesafesi çok daha kısa.

Nesnenizi korkutma veya üzerine gölge düşürme olasılığınızı azaltmak için mümkün olan en geniş çalışma mesafesine sahip bir lens aramak her zaman en iyisidir. Ancak, 180 mm veya 200 mm gibi daha uzun odak uzaklığına sahip makro lensler genellikle daha pahalıdır. Fiyat ve çalışma mesafesini dengelemek istiyorsanız 100mm ile 150mm aralığında bir lens düşünün.

Makro fotoğraf örnekleri